ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων και επιτυχία δύο (2) Ημερίδες, α. τη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα (αμφιθέατρο ΙΜΔΟ) και β. τη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στην Θεσσαλονίκη, (αμφιθέτρο Δασολογικής Σχολής ΑΠΘ), τις οποίες διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υ.Π.ΕΝ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔ0) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με θέμα «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ & ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ».
Στην Αθήνα παρευρέθηκαν 87 συμμετέχοντες από σχεδόν όλους τους φορείς που σχετίζονται με τα Δάση και την Δασική Πιστοποίηση. Στη Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες ανήλθαν στους 97.
Και στις δύο ημερίδες τους εναρκτήριους χαιρετισμούς έκαναν ο Γενικός Δ/ντής Δασών του Υ.Π.ΕΝ. Δρ. Δημητρίου Βακάλη και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ¨ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ¨ Δρ. Κωνσταντινιάς Τσαγκάρη, οι οποίοι επεσήμαναν την σπουδαιότητα του εν λόγω εγχειρήματος καθώς και την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Συστήματος Πιστοποίησης της Αειφορικής Διαχείρισης των Ελληνικών Δασών και των Δασικών Προϊόντων.
Στην συνέχεια ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις από τον Δρ. Ελευθέριο Κόλλια, τον ομότιμο καθηγητή Ιωάννη Κακαρά και τον Δρ. Νικόλαο Καλαπόδη.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν :
- «Πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των δασών και των προϊόντων ξύλου – Προκλήσεις και Πρακτικές» από τον κ. Δρ. Ελευθέριο Κόλλια, ειδικό σε θέματα Δασικής Πιστοποίησης.
- «Η ελληνική αγορά ξύλου, Υφιστάμενη κατάσταση και Πιστοποίηση» από τον κ. Δρ. Ιωάννη Κακαρά, ομότιμο Καθηγητή του ΤΕΙ Καρδίτσας, ειδικό σε Θέματα Τεχνολογίας του Ξύλου και Ξύλινων Δομικών Κατασκευών.
- «Οδικός χάρτης για την πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των ελληνικών δασών και των προϊόντων ξύλου – Δημιουργία του ελληνικού συστήματος. Γενικά στοιχεία του Έργου» από τον κ. Δρ. Νικόλαο Καλαπόδη, ειδικό σε θέματα Δασικής Διαχείρισης.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων προέκυψαν εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εισηγητών και των συμμετεχόντων σε αυτές. Απότοκο των εν λόγω συναντήσεων ήταν η διαμόρφωση εποικοδομητικών συμπερασμάτων γύρω από τα συστήματα της δασικής πιστοποίησης και γενικότερα της πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των δασών και των δασικών προϊόντων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος σε συνεργασία με και με άλλους ειδικούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, μεριμνά για την διαμόρφωση των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών για τη δημιουργία τους Ελληνικού Συστήματος Δασικής Πιστοποίησης, στοχεύοντας και στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων και γνώσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Στόχος του προγράμματος να διοργανωθούν μέσα στο φθινόπωρο δύο (2) ακόμα Ημερίδες στα Ιωάννινα και στη Πάτρα με την ίδια θεματολογία, οι οποίες είχαν ακυρωθεί λόγω της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης που πέρασε και περνά η χώρα λόγω της πανδημίας του COVID 19, προκειμένου να συνεχιστεί η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων ώστε να υπάρχει πληρέστερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα.